2 semestry, studia w trybie niestacjonarnym z wykorzystaniem nowoczesnych metod nauczania (m.in. wykorzystanie technik kształcenia na odległość- e-learning).
Program studiów podyplomowych
Anatomia i fizjologia przewodu pokarmowego z elementami genetyki
Podstawy biochemii i fizjologii żywienia
Żywność funkcjonalna i wygodna oraz specjalnego przeznaczenia
Wybrane zagadnienia higieny, toksykologii i bezpieczeństwa żywności
Żywienie człowieka zdrowego
Dietetyka kliniczna z elementami zaburzeń odżywiania oraz oceną stanu odżywiania i sposobu odżywiania
Wybrane zagadnienia z technologii potraw z towaroznawstwem
Farmakologia i farmakoterapia żywienia z oceną interakcji leków z żywnością,
Suplementy i parafarmaceutyki w dietetyce
Aspekty edukacji żywieniowej w profilaktyce zdrowia
Wybrane zagadnienia z zakresu marketingu i zarządzania w usługach żywieniowych
Alergie i nietolerancje pokarmowe
Dietetyka podczas wzmożonego wysiłku fizycznego.
Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych
Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych Dietetyka i poradnictwo żywieniowe wydaje Wyższa Szkoła Nauk Pedagogicznych. Absolwenci otrzymują świadectwo ukończenia studiów podyplomowych Dietetyka uznawane przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.